Boli cu caracter infecto-contagios

Boli cu caracter infecto-contagios

PorumbeiDaca vorbim de boli cu caracter infecto-contagios, putem afirma ca aceastea sunt raspandite si des intalnite in randul porumbeilor, iar pentru columbofili acestea reprezinta un factor de risc si un subiect cu grad ridicat de importanta.

DIFTERO-VARIOLA, boala infecto-contagioasa isi face prezenta prin eruptii nodulare la nivelul pielii si al mucoasei buco-faringiene. In cazul in care vorbim de noduli pe piele, acestia se aseamana cu niste negi care, badijonati cu tincutura de iod, dispar dupa aproximativ o saptamana. Daca vorbim despre nodulii aparuti in mucoasa faringiana, acestia sunt fatali, porumbelul nemaiputand sa respire. Pentru a preveni aceasta boala se recomanda vaccinarea exemplarelor sanatoase. Daca in crescatorie exista porumbei afectati deja de virusul care se transmite atat direct pe cale digestiva, cat si indirect prin insecte, acestia sunt izolati in vederea tratamentului, nu se mai dau la imperecheat, iar dupa vindecare sunt in cele mai multe cazuri sacrificati.

MICOPLASMOZA, boala cu acelasi caracter infecto-contagios mai poarta numele de "boala respiratorie cronica". Umezeala din cuibar este factorul principal al aparitiei micoplasmozei, alaturi de stres si hrana nepotrivita. Contaminarea de la un exemplar la celalalt se face prin excretii. Un alt mod prin care aceasta se transmite este de la parinte la pui, prin ou. Simptomele sunt de forma secretiilor la nivelul mucoasei nazale, respiratiei greoaie, datorita inflamarii cailor nazale, porumbeii deschid ciocul pentru a respira, iar in partea din spate a gatului se poate observa o substanta mucilaginoasa. Alte simptome sunt scaderea instinctului pentru zbor, lacrimarea ochilor si zgomotul asemanator unei pufaieli.  Tratamentul consta in izolare si administarea de antibiotice. Preventia se face cu ajutorul unei igiene corecte, a aerisiri cuibarului.

Boli contagioase porumbeiORNITOZA este o boala  ce poate aparea atat la om, cat si la pasari. Are caracter infecto-contagios si se transmite de la porumbeii bolnavi. Aceasta boala este cauzata de chlamydia. Germenii sunt elimati prin fecale, prin secretii nazale si lacrimale, dar si prin laptele din gusa, porumbeii infectandu-se si in cazul respiratiei prafului contaminat, a ingerarii hranei contagiate. Ca si simtome sunt prezente diareea, respiratia greoaie, pleoapele inflamate, stranutul, secretiile nazale, setea abundenta, frecarea capului in mod repetat, lipsa poftei de mancare, apatia si somnolenta. Mortalitate in cazul ornitozei este ridicata si se inregistreaza cu precadere in randul exemplarelor tinere. Tratamentul este pe baza de antibiotice, iar preventia se face printr-o curatenie riguroasa.

SALMONELOZA, boala produsa de salmonele, este o boala infecto-contagioasa si se regaseste in 3 forme: digestiva, atunci cand salmonele ajung la nivelul peretelui intestinal unde dezvolta in doar cateva zile o inflamatie apasa cu simptome de forma diareei urat mirositoare si de culoare galben-verzuie; sangvina, in cazul in care salmonelele migreaza de la peretele intestinal catre sange fixandu-se pe organele interne; si forma nervoasa. atunci cand salmonelele ajung in maduva spinarii si in creier, provocand paralizii. Exista si o forma mixta, combinatia celor trei, care este deosebit de grava.

Porumbei domesticiTransmiterea salmonelozei se face prin materii fecale si prin reproducere, oul este infectat. Simptomele, pe langa cele mentionate, constau in unflarea articulatiilor, schipatatul, pofta de zbor semnificativ redusa, disfunctii ale sistemului nervos si nefecundarea oualelor. Prevenirea se face printr-o cutatenie mentinuta permanent si prin administrarea de preparate probiotice regulat. In cazul animalelor infectate, acestea se izoleaza, cuibarul se dezinfecteaza si avand in vedere faptul ca raman purtatoare toata viata, dupa vindecare se sacrifica. Tratamentul este pe baza de antibiotice, iar dupa se poate vaccina exemplarul. Gainatul de culoare verde se poate confunda cu aceasta boala, insa el poate fi, de fapt, cauza unei alimentatii bogate in porumb.

Bineinteles, toate aceste boli pot fi prevenite pastrand reguli de curatenie si dezinfectie riguroasa la un anumit interval de timp. Hrana administrata necorespunzator sau in cantitati nepotrivite poate duce la scaderea sistemului imunitar si astfel la imbolnavirea porumbeilor. O atentie sporita si o verificare periodica pot impiedica aparitia bolilor si astfel, pasarile dumneavoastra pot fi sanatoase si fericite.