Alimentatia diversificata a porumbeilor

Alimentatia diversificata a porumbeilor

Hrana porumbei   Columbofilia este o pasiune in intreg sensul cuvantului, iar pentru a fi cunoscut drept un iubitor de porumbei este de la sine inteles ca trebuie sa stii cum sa te ingrijesti de alimentatia porumbeilor.

   Din vasta informatie preluata de pe internet, din reviste de specialitate sau de la columbofilii cu experienta fiecare crescator de porumbei, presupunand ca acesta este la inceput, trebuie sa culeaga cate putin, sa puna cap la cap si sa-si formeze propria idee despre cum ar trebui sa-si hraneasca mult iubitele pasari, in functie de rasa si de preferintele acestora. Porumbeii pot fi numiti mofturosi atunci cand vine vorba de mancare, iar acest lucru se datoreaza modului acestora de a-si alege sortimente favorite de hrana. Preferintele porumbeilor in materie de mancare difera in functie de anotimp, temperatura si chiar propria lor stare de spirit. Astfel ca, in timpul iernii, acestia consuma, spre exemplu, boabe mai mari de porumb comparativ cu bobitele mici pe care porumbeii aleg sa le ingereze vara.

   Columbofilii au reusit, cu timpul, sa elucideze comportamentul porumbeilor. Pasarile aleg sa manance mai des seminte de culoare deschisa si mai rar seminte ca cele de floarea-soarelui. Porumbeii tind sa aleaga mancare in functie de aspect, gustul ei nefiind de foarte multe ori atat de bine diferentiat de catre acestia. De retinut este faptul ca porumbeii domestici trebuie hraniti astfel incat sa nu le lipseasca nicio vitamina, dar nici sa nu aiba parte de excese de proteine sau grasimi. Acestia trebuie comparati cu porumbeii liber, salbaticiti, care consuma hrana diversa si variata. Tinand cont de toate acestea, columbofilii introduc in alimentatia porumbeilor anumite tipuri de seminte si scot, pentru o perioada de timp, altele. Daca porumbelului ii este umpluta mancatoarea si acesta incepe se aleaga, este de preferat sa se astepta pana cand acesta va ingera si semintele pe care nu le prefera in mod normal, dar de care are nevoie.

 Hrana porumbei  Meniul porumbeilor este atent construit de catre columbofili si acesta include diferite tipuri de seminte, de cereale si de verdeturi. Printre acestea se numara: semintele de floarea-soarelui, de ovaz, de rapita, mei, orzoaica, grau, porumb, orez, secara, orez decorticat, mazare verde, galbena si maro, fasole cu bob mic salata verde, frunze de varza, de spanac, de telina si arahide. Masa porumbeilor este formata din combinatiile acestor alimente, in functie de perioada in care acestia sunt hraniti. De exemplu, inainte de ouat sau in timpul hranirii puilor, perechile alese au o alimentatie mai bogata in proteine vegetale. 

   Asa cum am mentionat, porumbeii domestici au nevoie de toate substantele de care au parte cei care traiesc in natura fara interventia voita a omului. Pentru a se apropia cat mai mult de alimentatia celor din urma, columbofilii administreaza porumbeilor lor substante gasite in sol, cum ar fi sarea. Sarea este deosebit de importanta atunci cand hranim porumbeii domestici. Fie ca aducem in captivitate pamant din care porumbei pot beneficia de saruri, fie ca luam din piata blocuri de sare pe care, pentru a le consuma mai bine, le stropim cu apa, in ambele cazuri facem o treaba buna. Porumbeii vor fi mai sanatosi, mortalitatea va fi mai scazuta, iar ritmul acestora de viata se va imbunatatii considerabil. Columbofilii dezbat acum si beneficiile otetului in alimentatia porumbeilor, aliment despre care se crede ca are aceleasi efect ca si sodiul.

   De evitat asupra nutritiei porumbeilor sunt alimente precum painea, care poate cauza balonarea si chiar moartea pasarilor, carnea si produsele lactate pe care porumblul nu le poate digera si care, in cazul celor din urma, scad nivelul de calciu din organism si pestele, din cauza nivelului ridicat de fosfor. 

Hrana porumbei

Columbofilii aleg sa suplimenteze alimentatia porumbeilor cu produse de la farmaciile veterinare care ii ajuta pe acestia sa traiasca mai mult si sa isi bucure proprietarii prin penajul deosebit, prin premiile cu care acestia zboara inapoi acasa sau prin simpla companie atat de apreciata de cei care iubesc aceste pasari deosebite.