Momentul eliberarii porumbeilor la nunta

Momentul eliberarii porumbeilor la nunta

Porumbei albi la nuntaNuntile vorbesc despre iubire. Atunci cand doi oameni nutresc sentimente de dragoste si aleg sa-si spuna “da” pentru tot restul vietii, nu putem cataloga acest eveniment altfel decat un motiv de bucurie deplina atat pentru atat ei, cat si pentru cei apropiati lor. Poporul roman este incarcat de traditii, iar nunta nu face exceptie. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri din cadrul unei astfel de ceremonii este momentul eliberarii porumbeilor la nunta.

Porumbeii albi simbolizeaza unitate, pace, puritate. Si ce modalitate mai buna de a exprima aceste sentimente daca nu prin a da drumul celor doi porumbei albi imediat dupa ceremonia religioasa? Zborul acestora reprezinta drumul lin si curat al tinerilor casatoriti care isi incep viata de familie. Afrodita, zeita iubirii din mitologia greaca, era adesea asociata cu un porumbel alb, de aici si stransa legatura intre aceste pasari minunate si iubirea. Traditii sibolistice de acest gen se gasesc la fiecare pas al nuntii. De pilda, la terminarea cununiei civile, in cupluri sunt aruncate boabe de orez care le prevestesc fertilitate si un numar mare de copii.

Porumbei nuntaIubirea, pacea, fericirea si prosperitatea isi gasesc referent in porumbeii albi. Acestia sunt tinunti intr-o cutie frumos decorata, care respecta de cele mai multe ori tematica nuntii, iar la terminarea actului religios din biserica, acestia sunt scosi, tinuti de ambii parteneri proaspat casatoriti si eliberati in inaltul cerului. Tot despre porumbei se spune ca, vazuti in ziua nuntii intr-un numar mare, acestia prezic o casa scaldata in bucurie, o situatie materiala buna si o iubire vesnica. Acesta este inca un motiv pentru care tinerele cupluri aleg sa elibereze in cadrul nuntii perechi de porumbei. Albul imaculat al acestora reprezinta, asa cum am mai spus, puritatea mirelui si cea a miresei care isi incep calatoria vietii fara a tine cont de greselile trecutului lor. Odata eliberati, porumbeii zboara mai sus si mai sus, impreuna, in timp ce isi cauta drumul spre casa. In mod similar, o mireasa si un mire nu stiu ce are rezervat viitorul pentru ei. Calea lor se poate schimba de multe ori de-a lungul drumului, dar cu credinta si iubire, ramanand impreuna, isi vor gasi drumul spre casa. La fel cum porumbeii albi au instinctul de a-si gasi casa, cuplului proaspat casatorit ii este prevestit ca isi va gasi locul, caci acasa este oriunde s-ar afla, atat timp cat sunt impreuna. Metaforic si frumos in acelasi timp. Nu-i de mirare de ce acest obicei inca se practica si in zilele noastre!

Lansarea porumbeilor albiEste adevarat ca nu toti sunt de acord cu lansarea prumbeilor albi, mai ales ca aceasta presupune un atrenament riguros. Cei ce inchiriaza pasarile pentru diferite evenimente pun, de obicei, la dispozitia nuntasilor si un spectacol al porumbeilor. Chiar daca nu ar fi asa, drumul intoarcerii spre casa inseamna de cele mai multe ori pentru acestia antrenamente zilnice; evitandu-se in acest mod pierderea lor de catre proprietar. Daca ne gandim, primul instinct ar fi sa ne intrebam ce poate fi atat de rau pentru porumbei? Eliberarea lor si zborul nu este cu nimic diferit de ceea ce fac in fiecare zi. Ei bine, acest obicei este de multe ori catalogat ca fiind un act de cruzime fata de animale. Asa cum elefantii circului sunt compatimiti pentru tratamentul zilnic pe care il indura, numeroase persoane ii blameaza pe cei ce inchiriaza porumbei albi pentru nunti.

Ca multe alte animale si pasari mai rare – si spunem asta deoarece studiile arata ca in natura porumbeii albi nu exista, ei fiind creatii ale omului din incrucisari de specii sau, in orice caz, zarirea unuia salbatic, de culoare alba, imaculata, este aproape imporibila. Revenind, acestea sunt vandute inca de pui, motiv pentru care ei nu pot dezvolta niciodata abilitati de supravietuire. Porumbeii albi sunt crescuti special pentru eliberare, iar in afara ariei domestice ei au putine sanse de a supravietui pe cont propriu. Principalul motiv invocat de toti cei ce empatizeaza cu aceste pasari este unul pertinent.

Momentul eliberarii porumbeilor

Cu alte cuvinte, trimitand un porumbel alb in inaltul cerului, dupa ce acesta a fost tinut inchis pentru intreaga viata, este nu este deloc incantator. Mai mult de atat, un porumbel alb este dezavantajat daca aceasta eliberare din cadrul nuntii se face dupa ce soarele apune. Porumbeii nu sunt pasari nocturne, iar sansele ca ei sa supravietuiasca pana dimineata, singuri, sunt, de asemenea mici.

La fel ca mirele si mireasa, porumbeii isi doresc fericire. Aceste pasari, ca toate animalele, vor sa traiasca in pace, nu vor sa fie fortate sa o reprezinte. Eliberarea porumbeilor albi este din ce in ce mai controversata, iar pentru a evita tratamentul necorespunzator al animalelor, iubitorii aleg sa lanseze in ziua nuntii lampioane, baloane sau alte alternative care sa nu raneasca niciun necuvantator.