Porumbeii si bolile la care acestia sunt predispusi

Porumbeii si bolile la care acestia sunt predispusi

Boli ale porumbeilor     Porumbeii pot dezvolta sensibilitati si se pot imbolnavi rapid daca ingrijirea acestora nu se face corespunzator. Tratamentul si bolile porumbeilor reprezinta un subiect de interes ridicat pentru toti columbofilii. In cazul in care pasarile nu au o alimentatie sanatoasa si un spatiu potrivit pentru nevoile lor, luminat, aerisit, uscat, cald si primitor, acestea sunt predispuse bolilor, iar rezistenta lor in fata acestora scade considerabil. Bolile porumbeilor se pot trata medicamentos sau se pot preveni cu ajutorul vaccinarii, unele insa, depistate in ultima faza, pot fi letale. In continuare, porumbeii si bolile la care acestia sunt predispusi; dintre cele mai des intalnite:

     Parazitozele intestinale pe care porumbeii le pot capata atunci cand ciugulesc insectele gasite in apropierea crescatoriei. Pasarile care sufera de aceasta boala slabesc, se hranesc din ce in ce mai putin, dorm mult, au penele zburlite, iar fecalele sunt diareice - crescatorii pot observa prezenta viermii in ele. Tratarea se face medicamentos cu substante din farmaciile veterinare.

     Hexamitiaza apare de cele mai multe ori la puii abia intarcati si este o boala intestinala. Fecalele sunt, ca si in cazul parazitozilor intestinale, diareice si miros urat. Porumbeii aleg sa se hidrateze cu ajutorul apei, dar renunta la mancare. Tratamentul se gaseste in farmaciile veterinare.

     Coccidioza este o boala pe care toti poprumbeii o poarta, insa cu timpul acestia devin imuni la ea. Cei afectati sunt, de cele mai multe ori, specimenele tinere care prezinta diaree hemoragica, penaj zburlit, nevoia de hidratare. Bine de stiut despre aceasta boala este ca ea se instaleaza acolo unde mediul este propice: mizerie, umezeala, contactul direct cu excrementele si hranirea de pe sol - fara a fi folosite containere speciala de apa si manacare. Pui nenascuti afectati de aceasta boala nu reusesc sa sparga coaja oului si mor.

 Boli la care sunt predispusi porumbeii    Tot din categoria porumbeii si bolile la care acestia sunt predispusi atragem atentia asupra:

     Tricomonoza este una dintre cele mai raspandite boli prezente la porumbei. Columbofilii o denumesc popular "malai" pentru ca atunci cand o au, mucoasa buco-faringiana a porumbeilor prezinta depuneri de culoare galbena. In organismul pasarilor este prezenta o anumita cantitate de tricomonade. Cauzele cresterii numarului acestora sunt reprezentate de starea precara a sistemului imunitar, de stres sau, avand in vedere ca tricomonadele sunt flagelate si se deplaseaza in lichide, atunci cand sunt transportati cu alti porumbei care prezinta boala. La pasarile cu o anumita maturitate manifestarile sunt mai greu de observat. Simptomele acestei boli sunt usor de observat. Acestea isi pot accentua prezenta atunci cand pasarile inghit in mod repetat, cu precadere atunci cand se intorc de la antrenamente, cand penajul este ciufulit, cand pasarile prezinta apatie, sete excesiva, lipsa poftei de mancare si de energie, scaderea in greutate pana la subnutritie, lipsa apetitului pentru zburat, sforaituri in timpul somnului datorate unor substante de culoare alba, branzoasa care se afla in partea din spate a gatului si nu in ultimul rand apetitul exagerat al puilor care cer sa fie hraniti foarte des. Parerile sunt impartite si pentru preventia acestei boli, care, fara tratament, ajunge sa fie letala, unii columbofili aleg sa le administreze puilor inca de cand sunt intarcati tricomonade introduse treptat, in timp ce altii opteaza pentru propria dezvoltare a sistemului imunitar. Tratamentul gasit la farmaciile veterinare este folosit tinand cont de dozaj.
Boala tricomonoza are trei forme: forma faringeala, care este cea mai prezenta si care se manifesta prin depuneri galbene care, cu timpul ingreuneaza respiratia, hranirea si hidratarea porumbeilor; forma ombilicala care se instaleaza in abdomenul puilor mici si foarte mici fiind transmisa de la cuibul infectat; si forma pe organe, cea mai severa forma a acestei boli - tricomonoza se afecteaza ficatul, organ a carui functionalitate este vitala si de aceea, aceasta forma este, in cele mai multe cazuri, letala pentru porumbel.

     Difterovariola este o alta boala, de data aceasta de natura virala, care odata instalata in crescatorie, fara masuri riguroase de dezinfectiesi curatenie periodica, poate reaparea. Natura virala a acestei boli este deosebit de periculoase deoarece se poate raspandi in gospodari de la alte pasari care raspandesc virusul prin excretii si secretii. Aceasta se manifesta prin prezenta unor noduli la nivelul pielii si a mucoasei, dar prin pierderea in greutate si a scaderii apetitului. Boala are trei forme: cutanata, difteroida (usor de confundat cu alte boli din cauza simptomelor asemanatoare) si forma mixta, cea mai des intalnita. Diagnisticul este usor de pus deoarece semnele sunt evidente. Prevenirea acestei boli consta intr-o igiena corecta a spatiului in care locuiesc porumbeii, o alimentatie sanatoasa care sa le intareasca sistemul imunitar si verificari periodice efectuate de veterinari sau de proprietarii porumbeilor.