Stiati ca porumbeii...??

Stiati ca porumbeii...??

Curiozitati despre porumbei     Articolul de azi isi propune sa trateze curiozitati despre porumbei, despre deprinderile, obiceiurile si trasaturile caracteristice unice ale acestora, care ii diferentiaza de toate celelalte pasari.

     Nu este un secret faptul ca unele dintre cele mai istete pasari din lume sunt porumbeii. De-a lungul timpului oamenii i-au domesticit si au incercat sa le inteleaga comportamentul. Acestia au fost folositi pentru amuzament, in circuri, sau au livrat scrisori si au fost importante mijloace de comunicare. Este de la sine inteles ca doar niste fiinte deosebit de inteligente si cu o agerime dezvoltata ar putea avea astfel de calitati. Se crede ca oamenii si porumbei au creat dintotdeauna o legatura si au trait in apropiere unii de altii.

     Stiati ca porumbeii reprezinta una dintre putinele specii de animale care au capacitatea de a se recunoaste in fata oglinzii? In timp ce cainii si pisicile se manifesta la vederea reflexiei lor in oglinda ca niste straini, posibil adversari, porumbeii sunt necuvantatoare atat de complexe incat trec cu brio identificarea de sine.

     La fel de fascinant este si faptul ca un porumbel poate distinge literele alfabetului, poate retine imaginile si anumite persoane, acest lucru ajutandu-l sa gaseacsa intotdeauna drumul spre casa, sa-si recunoasca stapanul, partenerul sau cuibul. Aceste deprinderi fac din porumbei pasari apreciate pe intreg globul pentru simtul orientarii. Studii arata ca acestia folosesc natura si toate elementele ei pentru a se descurca; de pilda, ei se ghideaza dupa soare, dupa numeroase obiecte de pe pamant pe care acestia le considera veritabile repere, dar si dupa strazi construite de oameni. Porumbeii reusesc cu ajutorul unei busole magnetice interne sa calatoreasca sute de mii de kilometri fara sa piarda din vedere ruta spre casa. Este adevarat ca acestia prefera sa calatoreasca, sa zboare sau sa faca activitati in grupuri, stoluri nu exagerat de numeroase – aproximativ 25-35 de exemplare. Firi sociabile, acestia leaga relatii de prietenie, iar partenerul de viata si-l aleg o singura data. Cu acest partener se imperecheaza, iar puii rezultati sunt crescuti de ambele sexe; porumbeii poarta o grija deosebita oualelor – le clocesc pe rand si le hranesc cu renumitul lapte de porumbel, secretat atat de femela, cat si de mascul.

Comportamentul porumbeilor     Un alt simt dezvoltat, pe langa cel al orientarii, este cel al auzului. Porumbeii au capacitatea de a auzi zgomote imperceptibile pentru urechea umana si de la o distanta cu mult mai mare. O caracteristica la fel de definitorie este si inclinatia catre curatenie; chiar daca preponderent se crede ca porumbeii sunt murdari, acestia isi aloca zilnic cateva ore pentru a se curata. Este adevarat, insa, ca pot transmite numeroase boli, dar acest lucru nu se intampla din cauza igienei lor ci, mai de graba, a locului in care stau, a masinilor cu care sunt transportati la concursuri sau din simplul contact cu alte exemplare infestate. Excrementele porumbeilor erau acum foarte multa vreme conservate deoarece foloseau drept fertilizator pretios, iar unele relegii ocrotesc specia porumbeilor in vederea spiritualitatii. Acestia sunt apreciati pentru altitudinea impresionanta la care sunt capabili sa zboare. Peste 1800 de metri, dar si pentru viteza cu care o fac; in medie 75 de kilometri pe ora.